Per 1 juli 2018 moeten nieuw te bouwen woningen aardgasvrij zijn

Gaat u een nieuwe woning bouwen? Houd er dan rekening mee dat u de woning vanaf 1 juli 2018 niet meer mag aansluiten op het aardgasnetwerk. De Eerste Kamer heeft hierover een wet aangenomen. Ook vervalt de plicht om een nieuwbouw woning aan te sluiten op het aardgasnetwerk. De overheid wil met deze nieuwe wet Nederland laten overschakelen op een duurzaam energiesysteem.

Overgangsregeling
Heeft u vóór 1 juli 2018 een omgevingsvergunning aangevraagd om een nieuwe woning te bouwen? Dan kunt u nog wel gebruik maken van het aardgasnetwerk, ondanks dat de woning na 1 juli 2018 gebouwd wordt. Aanvragen van omgevingsvergunningen vanaf 1 juli 2018 vallen onder de nieuwe wet. Dan moet de nieuwbouw woning aardgasvrij zijn.

Subsidieregeling (bijna) energieneutraal bouwen
De gemeente Midden-Drenthe heeft de stimuleringsregeling (bijna) energieneutraal bouwen. Deze regeling is bedoeld om eigenaren van een nieuwbouw woning te stimuleren om zo energiezuinig mogelijk en zonder aardgas te bouwen. Voor het bouwen van een volledige nieuwbouw woning die voldoet aan een EPC 0,2 of lager kan een bedrag van €5.000,- worden verkregen. De regeling is bedoeld voor kopers van een gemeentelijke of een particuliere kavel. Totaal is voor de regeling € 200.000,- beschikbaar.

Vragen?
Meer informatie over het bouwen van een nieuwe woning zonder aardgas of de stimuleringsregeling (bijna) energieneutraal bouwen kunt u vinden op www.middendrenthe.nl. Ook kunt u contact opnemen met de Gemeentewinkel (0593) 53 92 22.

Met onderstaande verwijzing kun je via onze website informatie opvragen over de status van de zaak:

Aanbevolen artikelen