Duurzame tip – Autodelen

ecds

Onlangs berekende een cijferaar wat een auto kost. Per jaar bedroegen de gemiddelde kosten voor autobezit en gebruik ruim 7000 euro. Hij rekende aanschaf en afschrijving, brandstof, belastingen, onderhoud en reparaties en verzekeringen mee. (bron Kampioen, februari 2020). Ook de boetes – 2,1 % van de totale kosten – werden meegenomen. De cijferaar reed de laatste jaren in een Toyota Avensis wat een vrij grote middenklasser is. Over een periode van 25 jaar bedroegen de totale kosten bijna 180.000 euro (gecorrigeerd voor inflatie).

Tja, als je dat één keer weet, dan is het begrijpelijk dat iemand steeds vaker de trein pakt. En vooral ook steeds vaker de fiets! De fiets is werkelijk het beste alternatief voor kortere afstanden (tot 20 km): voordeliger èn gezonder! Maar soms is een auto natuurlijk gewoon handig, dat zullen wij hier niet ontkennen.

EnergieCooperatie Duurzame Smildes onderzoekt mogelijkheden voor elektrische deelauto’s in de Smildes. Wilt u dus zo af en toe toch kunnen beschikken over een auto dan is het beste alternatief de deelauto. Als u daar belangstelling voor hebt stuur dan een mailtje naar ecduurzamesmildes@gmail.com.

Een andere manier om bij te dragen aan klimaatneutraliteit is klant worden van onze coöperatieve energieleverancier via EnergieCoöperatie Duurzame Smildes eo, afgekort EC DS, onze nieuwe naam. Hoe meer klanten hoe meer we kunnen investeren in verduurzaming van de Smildes. We zijn op dit moment betrokken bij verduurzaming van twee monumenten in de Smildes. Vraag gerust een vrijblijvende voorbeeldberekening aan via ecduurzamesmildes@gmail.com.

Aanbevolen artikelen