Duurzame tip EC DBSeo

Ik wil u een geheim verklappen: de fabrieksopgave van het verbruik van uw auto klopt. De verwachting die autoproducenten – geen één uitgezonderd –  wekken is een sigaar uit eigen doos. Alleen u kunt namelijk zelf ervoor zorgen dat de fabrieksopgave gaat kloppen. Hoe? Dat leest u in deze duurzame bespaartip van EnergieCooperatie Duurzaam Bovensmilde en omgeving.

Nu heeft het mij best enige moeite gekost om over de liegende en bedriegende autoproducenten op te schrijven dat hun verbruiksopgave klopt. Deze liegbeesten laten zich namelijk bijzonder weinig gelegen aan het klimaat. Vreemd is dat ze wel binnen de wet opereren. Zo zie je maar: niet alle gedrag dat aan de wet voldoet klopt. U maakt zich gelukkig meer zorgen over het verbruik van uw auto. Want u wijdt zo af en toe een gedachte aan uw kinderen en misschien kinderen van uw kinderen. Want u beseft dat als u niets doet, u de klimaatproblemen gewoon op hun kinderbordje schuift. En dat wilt u natuurlijk niet op uw geweten hebben, toch? Na ons de zondvloed is voor u, deugburger, toch geen acceptabele leefregel?

Wat kunt u dan doen? Slimmer rijden! 1 zorg dat uw banden de goede spanning hebben. Vraag bij uw garage na wat de beste spanning is. Nooit te zacht in ieder geval. 2 rijdt niet het maximum van 130. Dat mag soms wel maar hoeft niet. Met 100 komt u er ook en bespaart u aanzienlijk op brandstof 3 slimmer rijden: snel doorschakelen naar de volgende versnelling, zo snel mogelijk opschakelen naar de vijfde versnelling (althans buiten de bebouwde kom): dus lage toeren!! 4 voet van het gas zo gauw u een verkeerslicht nadert of een bocht 5 raampjes dicht, airco op tijd uitzetten en 6 de fiets is vaker slimmer, dus pak wat vaker de fiets. Feit is wel dat het verbruik van de zakelijke auto’s 40% boven de fabrieksopgave zit. Een slimmere rijstijl kan tot wel meer dan 10% verbruik en dus geld schelen. Dat bespaart al snel 3 miljoen ton CO2-uitstoot. En dat is al bijna de helft van de 7,3 miljoen ton CO2-uitstoot die in het klimaatakkoord als doelstelling opgenomen is voor verkeer. En natuurlijk scheelt het ook fijnstof maar daarover een andere keer.

U kunt ook uw steentje bijdragen aan klimaatneutrale Smildes door klant te worden van onze lokale EnergieCooperatie. U kunt als klant ook advies krijgen van deskundigen uit het netwerk van deze coöperatieve beweging in het Noorden bijv. over warmtepompen (er is een community of practice gevormd). Wij gebruiken alle inkomsten voor verduurzamingsprojecten in de Smildes. Vraag gerust vrijblijvend een voorbeeldberekening. Een mailtje naar duurzaambovensmilde@gmail.com volstaat.

Aanbevolen artikelen