Duurzame tip van EC DS: Bomen zijn groen goud!

ecds

De EnergieCooperatie Duurzame Smildes geeft in deze rubriek vaak tips die helpen om energie of natuurlijke hulpbronnen te sparen. In deze tip tappen we echter uit een geheel ander vaatje. We willen u wijzen op een mogelijkheid om zonder iets te betalen, u leest het goed: zonder dat het u een cent kost – even voor de duidelijkheid: volstrekt gratis – een bijdrage te leveren aan verduurzaming. Die mogelijkheid bestaat uit het gebruik maken van een alternatieve ‘groene’ zoekmachine op uw pc zowel als uw smartphone. Die alternatieve groene zoekmachine heet Ecosia. Typ het maar even in uw huidige zoekmachine (en vervang deze direct!). Hoe draagt u dan wel bij aan duurzaamheid door het web af te schuimen met Ecosia? Dat werkt als volgt: elke zoekactie die u intikt levert gemiddeld genomen een klein bedragje op (een deel van een cent). Dat deel van een cent is beschikbaar vanwege betaalde advertenties. Omdat er elke dag miljoenen, wat zeg ik, miljarden keren gezocht wordt, cumuleert dit tot een gigantisch bedrag per dag. En dat gigantische bedrag wordt getoucheerd door bijv. Google of een andere ‘grote jongen’.

Door met Ecosia te zoeken gaat een deel van dat bedrag naar hun hoofddoel: bomen planten. En bomen zijn het groene goud van de mens en de natuur waar hij uit voort is gekomen en in ingebed is. Tenminste als je de boomtaxateur Joost Verhagen vraagt. Hij is bevangen door de voordelen van bomen en ik ben geneigd hem direct te geloven als groot liefhebber (eerder dan expert) van bomen. En die voordelen zijn talrijk. Bomen nemen CO2 op en filteren fijnstof uit de lucht. Ook verlagen ze de temperatuur en voorkomen ze zgn hittestress in steden van beton en steen. Slotsom is dat bomen helpen de temperatuurstijging te vertragen die de biodiversiteit ook hier in de Smildes bedreigt en de leefbaarheid van aarddelen vermindert.

Aan het eind gekomen van deze tip moet ik tot mijn schaamte concluderen dat ik iets aan u heb proberen te slijten op een volstrekt onjuiste wijze. Namelijk als iets dat niets kost, goedkoop en gratis is. Dit terwijl het – zo is mijn overtuiging na het lezen van het voorgaande – geheel anders zit: u vecht namelijk tegen de grote jongens iedere keer als u zoekt via Ecosia en dat levert u iets onbetaalbaars op: een goed gevoel!

Een andere manier om bij te dragen aan klimaatneutraliteit is klant worden van onze coöperatieve energieleverancier via EnergieCoöperatie Duurzame Smildes eo, afgekort EC DS, onze nieuwe naam. Hoe meer klanten hoe meer we kunnen investeren in verduurzaming van de Smildes. Vraag gerust een vrijblijvende voorbeeldberekening aan via ecduurzamesmildes@gmail.com. Of bel met 0642160369

Aanbevolen artikelen