Wat groeit er langs de Vaart?

Witte honingklaver (Melilotus Alba) staat sinds kort langs onze Vaart. Melilotus bestaat uit de Griekse woorden meli (honing) en lotus (klaver).
Alba betekent wit.
Ik ben echt dol op deze plant, de witte maar nog net iets meer de gele variant. De gele variant heet overigens (citroengele) akkerhoningklaver.
Waarom hou ik zo van honingklaver? Ik zal het u verklappen: de plant geurt heerlijk naar honing en roept herinnering op aan zwitsalzalf.
Kent u die geur? Velen die baby geweest zijn – en wie is dat niet? – zullen zich die geur herinneren wanneer deze de neus ‘raakt’.

Als deze plant wordt gedroogd komt de sterk geurende stof coumarine vrij en wordt deze geur nog sterker. Coumarine geeft ook de geur aan pas gemaaid gras of lievevrouwebedstro.
De geur kan men nog jaren na het drogen waarnemen. Lang voordat mottenballen in gebruik kwamen had de huisvrouw al een eigen middel om te voorkomen dat motten zich te goed deden aan kledingstukken of gordijnen.

De plant heet honingklaver maar is geen Klaver. De blaadjes lijken wel op die van klaver.
Volgens veel etymologen is de herkomst van het woord klaver onzeker. Het kwam al voor in het Middelnederlands (tussen 1200 en 1500) als ‘kleve’r en ‘clavere’.
Het woord zou ook afgeleid kunnen zijn van het Oud Germaanse ‘cloefre’, wat wil zeggen splitsen of klieven en dat zou slaan op het in drieën gespleten blad.

Ook is mogelijk dat ‘klaver’ afgeleid is van de Indo-Germaanse grondvorm glei (smeren), naar het kleverige vocht van de bloemen. Honingklaver bevat veel nectar wat het echt een bijenplant maakt. Honigklaver is in staat om stikstof te binden uit de lucht in de wortelknolletjes. Hierdoor wordt de grond vruchtbaarder als de plant wordt gemaaid. Coumarine kan omgezet worden in cumarol of dicumarol. Dit zijn bloedverdunnende stoffen die in de juiste dosering bij trombose gebruikt kunnen worden. De bloeiende toppen van de plant werden gedroogd en als poeder of aftreksel, zowel in- als uitwendig, voor een groot aantal kwalen gebruikt.

Maar dicumarol maakt soms ook deel uit van rattengif. Ik heb ok weleens honingklaverkaas gegeten. Zo zie je maar weer: het komt altijd aan op de juiste maat en dosering! Tot mijn verrassing kwam ik de plant heel veel tegen in Canada.
Zoals ook nog een andere voor mij onbekende plant die ik langs de Vaart aan trof. Daarover de volgende keer.

Aanbevolen artikelen