Wat groeit er langs de vaart

Al geruime tijd was ik op zoek naar de naam van de plant die bij deze column afgebeeld is. (Anaphalis Margaritacae (Asteraceae)Zij staat op verschillende plekken langs de Vaart. De onbekende soorten die ik aantref zijn vaak verwilderde tuinplanten. Er zullen er nog wel een aantal voorbij komen in deze column.
Al vind je ook weleens antwoorden om de hoek, soms moet je ver reizen om een raadsel op te lossen.

Op een vakantie in Canada gebeurde dit onverwacht en werd mijn vermoeden – dat het een verwilderde exoot betreft – bevestigd. De naam van deze plant is Anaphalis Margaritacae (Asteraceae), ook wel Siberische Edelweiss, prachtrozenkransje of witte knoop geheten. Het is een voor Nederland nieuwe ‘wilde’ plant.
Geruisloos ingeburgerd, zo las ik. Dat hoor je toch minder vaak als het over het inburgeren van nieuwe Nederlanders gaat.
Hoe zou dat toch komen? Laten we echter niet vergeten dat er ook planten die minder gewenst zijn zoals de woekerende Japanse duizendknoop of de Reuzen (ook wel Kaukasische) bereklauw.
Het vreemde en onbekende kan, of het om mensen of planten betreft, niet altijd rekenen op een warm welkom.

 

De witte knoop komt van nature voor in Noord-Amerika en Azië (waaronder natuurlijk Siberië) en heet daar treffend ‘pearly everlasting’. Die naam verwijst naar de parelachtige bloemhoofdjes en het feit dat hij ook onder barre omstandigheden gedijt. De plant kan o.a. goed tegen
droogte. Aan de onderzijde zijn de blaadjes licht wit behaard waardoor vocht beter gereguleerd kan worden. De witte beharing beschermt ook enigszins tegen de felle zon door zonlicht te reflecteren. Opnieuw een blijk van plantaardige-
intelligentie? De bloem is als droogbloem te gebruiken en goed te verven. Belangrijker is dat ze een belangrijke voedselbron is voor vlinders.

Door indianen werd de plant gebruikt tegen o.a. diarree en dysenterie. Een aftreksel werd gebruikt om mee te stomen wat hoofdpijn zou verlichten. Jonge bladeren en planten zijn gekookt te eten. Of het smaakt lees je nergens. Maar eens proberen. Al staan er langs de Vaart nou ook weer niet zoveel dat ze het zullen overleven als Smildegers massaal gehoor geven aan deze oproep. Probeer hem eerst maar eens te spotten en laat het dus bij ‘kijken maar niet aanraken’.
Wat mooi is, is kwetsbaar.

Aanbevolen artikelen