Wat groeit er langs de vaart?

Duurzaam Bovensmilde en omstreken Natuurlijk groen beheer

Wat groeit er langs de Vaart?  – Varkensgras (deel 2)

We pakken de draad weer op van dit verhaal over het zo bijzondere, onooglijke gewoon varkensgras. Laat ik weer eens
de medicus Plinius de Oude – een oude bekende voor lezers van deze column, van het begin van onze jaartelling –
aanhalen. Voor hem was het allemaal heel helder. Hij gebruikte varkensgras tegen allerlei kwaaltjes en speciaal tegen
derdegraads koorts. Maar er was één belangrijke voorwaarde, anders werkte het niet: het varkensgras moest met de
linkerhand geplukt worden! Leuk bedacht, maar het kan zo maar nepnieuws zijn of een zgn. alternatief feit.

Het daadwerkelijke bewijs dat varkensgras in vroeger tijden gebruikt werd, leverde de vondst van ‘De man van Tollund’. Dit
beroemde Deense veenlijk dat opmerkelijk goed bewaard gebleven is, bleek varkensgras in zijn maag te hebben. Uit
onderzoek is gebleken dat deze man, vlak voordat hij door wurging om het leven kwam, nog een maaltijd had gegeten
waarin onder andere varkensgras was verwerkt. In die tijd, we spreken van de steentijd, was varkensgras een normaal
onderdeel van de dagelijkse maaltijd.

Varkensgras bevat echter niet veel voedingstoffen. Maar wel bevat het een aantal
belangrijke stoffen zoals calcium en ijzer. Die zijn heel erg belangrijk voor een correcte werking van de darmen. De twee
voedingsstoffen werken samen met magnesium, wat overigens niet in het varkensgras zit. Verder zit er kiezelzuur in, een
mineraal dat het meest voorkomende element op aarde is. Op zuurstof na dan. Er zit ook looistof of tannine die een mild
ontsmettende werking heeft. Een wond kan door een papje van varkensgras ontsmet worden. Ook kan tannine helpen bij
diarree, een darmwandontsteking of een maagwandontsteking.

Tenslotte zitten er zgn. flavonoïden in gewoon
varkensgras. Flavonoïden, de naam is al vaker genoemd in deze column, is ten eerste de stof die in een plant voor het
overgrote deel de kleur van de plant bepaalt. Maar dat is voor ons niet de belangrijkste functie. Interessanter is het feit dat
flavonoïden dienst doen als antioxidanten in ons lichaam. U hebt vast wel eens ergens gehoord of gelezen dat je veel
groente en fruit moet eten. Dat is namelijk goed voor de inname van antioxidanten. Antioxidanten helpen de schadelijke
vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk te maken. Dat doen ze door een kettingreactie te verhinderen die ons ziek kan
maken.

Misschien denkt u nu: is er een recept? Ja, dat is er. Wie een recept wil voor bereiding van gewoon varkensgras
sture een mailtje naar duurzaambovensmilde@gmail.com. PS de foto kunt u hier in hoge resolutie bekijken.

Aanbevolen artikelen