Midden-Drenthe over op blauwe diesel

Midden-Drenthe gaat als eerste Drentse gemeente over op blauwe diesel
De gemeente Midden-Drenthe gaat haar voertuigen verder verduurzamen. Voor nieuw aan te schaffen voertuigen kiest de gemeente een nieuwe vorm van brandstof: blauwe diesel, Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Hiermee is Midden-Drenthe de eerste gemeente in Drenthe die gebruik gaat maken van deze brandstof.

Wethouder Jan Schipper: “We vinden het als gemeente belangrijk om te kiezen voor een duurzame brandstof. Een duurzame brandstof als blauwe diesel zorgt voor 90% minder CO2-uitstoot dan gewone diesel en is volledig biologisch afbreekbaar. Daarnaast wordt blauwe diesel gemaakt van duurzame grondstoffen zoals frituurvet en afval uit de papier- en houtindustrie. Een mooie bijkomstigheid is dat blauwe diesel ook daadwerkelijk blauw van kleur is”.

Voertuigen
De gemeente gebruikt dieselvoertuigen zoals pick-ups en bestelauto’s voor het vervoer van zwaar materieel. De trekkracht waarover de dieselvoertuigen beschikken is nodig voor gebruik van de middelzware en zware aanhangers achter de pick-ups en bestelauto’s. Voor deze voertuigen kiest de gemeente voor een duurzame vorm van brandstof, blauwe diesel.

Daarnaast gebruikt de gemeente voor het houden van toezicht voertuigen op CNG (Compressed Natural Gas)/groen gas.

Pilot
In 2019 start de gemeente een pilot van een jaar voor een deel van de dieselvoertuigen. Na dat jaar vindt er een evaluatie plaats. Valt de pilot positief uit dan bestaat de mogelijkheid om volledig over te gaan op dieselvoertuigen op HVO.

Aanbevolen artikelen