Wat groeit er langs de vaart?

Gele Kamille

(Anthemis tinctoria) behoort tot het geslacht schubkamille (Anthemis), een geslacht dat tot de composietenfamilie (Asteraceae) behoort. De botanische naam Anthemis is afgeleid van het Griekse woord ‘anthemon’ dat bloem betekent. Best wel gek, omdat er toch vele andere bloemen waren in de tijd van de Oude Grieken? Gele kamille onderscheidt zich van echte kamille (Matricaria chamomilla) door stroschubjes in het bloemhoofdje. Dit zijn de vliesjes die zich tussen de verschillende buisbloempjes bevinden. De naam kamille is – dit ter zijde  – een verbastering van het Griekse chamaimelon, uit chamai (op de grond) en melon (appel). Waarschijnlijk is deze naam ontstaan omdat het plantje enigszins naar appels ruikt. Ook de Vlaamse naam Appellijn voor de Echte kamille ondersteunt deze hypothese. Ik zelf kan niet bevestigen dat kamille naar appel ruikt.

Maar misschien roken de appels anders in de Oudheid? Voor mij heeft kamille een zeer eigen kamille geur, ongeëvenaard. Gebruik van gele kamille – welbeschouwd dus geen kamille – in kruidenthee is niet bekend tot op heden, zo las ik ergens. Misschien tijd dat eens uit te proberen? Gebruik van gele kamille als kleurstof voor textiel (vandaar de toevoeging ‘tinctoria’, wat aanduidt dat het gebruikt is om te verven) is wel een bekend feit. Gele kamille is waardplant voor de vlinders Isophrictis anthemidella en kamillevlinder (wie anders?). Gele kamille komt voor op open, droge grond langs spoorwegen en op zandvlakten.

Gele kamille wordt ook bezocht door bijen. De plant is zeer decoratief en is tevens bruikbaar als zandbinder. De soort is van nature zeer zeldzaam. Wat doet die kamille dan langs de Vaart? Zoals veel planten die ik de komende weken tot onderwerp neem voor deze column is dat het resultaat van een project van de provincie. Onderdeel van dat project is het inzaaien van bermen met een gebiedseigen bloemmengsel. Dat dit mengsel ook niet gebiedseigen planten bevatte zal in de komende weken duidelijk worden. Ik ben echter verguld met dit experiment van de provincie. Het zet me zelfs aan tot het zaaien van een zakje gebiedseigen bijenmengsel langs de Vaart. Mede mogelijk gemaakt door de EnergieCooperatie Duurzaam Bovensmilde eo die fondsen verwerft voor duurzame initiatieven en bijdragen aan verduurzaming van de Smildes als hoofddoel kent.

Aanbevolen artikelen