Wat groeit er langs de vaart? de Gele zonnehoed!

Laten we het jaar inluiden met de kleurige, opwekkende Gele zonnehoed (Echinacea paradoxa). Dat is een plantensoort uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Het is een vaste plant, die in Noord-Amerika, vooral in Missouri en Arkansas, voorkomt. Maar ook in Zweden, Groot-Brittannië, Ierland, Algerije en China kan men exemplaren aantreffen. In Nederland en België echter in de vrije natuur zelden of nooit. Dit exemplaar is dus geplant door een Smildeger of verwilderd vanuit een belendende tuin. De bloemen bloeien in de zomer. Ze trekken veel vlinders en bijen. De plant houdt van veel zon. In het tuincentrum kunt u deze plant ook onder een andere naam aantreffen nl. Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ met als aanvulling in het Nederlands ‘gele zonnehoed’. Maar ook bezigt men de aanduiding Echinacea ‘Harvest Moon’ eveneens met de aanvulling ‘gele zonnehoed’. Verwarrend. De varianten stammen uit Noord-Amerika. Van oorsprong heeft de Echinacea roze of paarse bloemen. De Rudbeckia heeft als kenmerk gele bloemen.

Zijn er nog meer verschillen? Zelfs de echte kenners zijn het daar niet over eens. Feit is dat de twee meer gelijkenissen kennen dan verschillen. Beide planten behoren tot de Asterfamilie. Echter zoals vaak heeft verwarring in een mensenleven een grotere kans toe te nemen dan kleiner te worden. Zeker aanvankelijk wanneer we iets uit pogen te zoeken. Zo ook in dit geval, want inmiddels heeft Echinacea dus ook gele varianten (maar die zijn wel ‘paradoxa’ – wat vreemd en tegendraads betekent!).

Echinacea is afgeleid van het Griekse echino wat zee-egel betekent vanwege de stekelig ogende bloeikop. Tip: laat de stengels met de zaaddozen staan in herfst en winter, vogels vinden dit heerlijk! Overigens is dat sowieso een goed advies: laat in de winter alles staan in uw tuin. Dat is voor insecten en andere medeschepselen alleen maar fijn en vergroot hun overlevingskansen gedurende de winter. U zult ook merken dat het weghalen in de lente van plantenresten vaak minder werk is omdat ze zijn dan nog meer verschrompeld zijn.

Tenslotte: de rode zonnehoed kent medicinale toepassingen. Van de gele is mij dat niet bekend (al zou het me niet verbazen). En voorts ben ik van mening dat (vrij naar Cato) iedere Smildeger het verdient klant te worden van de sociale energieleverancier Energie VanOns via EC Duurzame Smildes (onze nieuwe naam).

Duurzaam Bovensmilde en omstreken  Natuurlijk beheer

Aanbevolen artikelen