Wat groeit er langs de vaart? Deel 2

De vorige column ging over een paddenstoel die in de buurt van de Vaart groeien en deze ook weer. Want, nogmaals, wat een paddenstoelenjaar beleven we. Deze keer schrijf ik overeen spectaculaire, nl. de kleverige koraalzwam (Calocera viscosa). Calocera is afgeleid van het Griekse kalos = mooi en kera = hoorn. Viscosa betekent ‘kleverig’. Die zwam leeft van de vertering van dood, vermolmd naaldhout. Hij heeft daarbij een voorkeur voor sparren. Zo zie je maar weer: ook zwammen hebben zo hun voorkeuren net als mensen.

Het is een oranjegele schimmel uit de familie Dacrymycetaceae. Na de regen van afgelopen periode kwam hij enkele weken geleden tevoorschijn op een beschaduwde plek in een bos. Je hebt verschillende andere, nauwelijks verwante  soorten koraalzwam: de rechte, slappe en fraaie koraalzwam. Hoewel zeer sterk lijkend op de koraalzwammen en de naam er mee delend, is het kleverig koraalzwammetje geen koraalzwam maar behoort het tot de trilzwammen.

Het kleverig koraalzwammetje is ook nog eens makkelijk te verwarren met de kleinere gele hoorntje (Calocera cornea). Daar komt bij dat het gele hoorntje ook nog eens kleverig wordt wanneer het vochtig is. Gele hoorntjes groeien echter vooral op afgestorven loofhout, worden minder hoog, staan meer verspreid en worden ook aangeduid als ‘sprieterig’. Ze zijn wel verwant aan het kleverig koraalzwammetje, want ze behoren tot dezelfde familie. Enigszins verwarrend allemaal misschien, maar is dat niet vaak in het leven het geval? Tot zalf voor de verwarde ziel kan misschien dienen de wetenschap dat verwarring mag gelden als de moeder van creativiteit.

Het kleverige koraalzwammetje is niet giftig, maar smakelijk is het ook niet. Toch zijn natuurfotografen er dol op, wat wel te begrijpen is mijns inziens: een lust voor de lens en het oog! En wat misschien nog wel het aller bijzonderste is, is dat dit zwammetje niet eens geldt als bijzonder of zeldzaam. Het mag nog zo algemeen zijn, voor mij blijft het echt een wonder. Voorts ben ik van mening dat (vrij naar Cato) iedere Smildeger klant zou moeten worden van Energie VanOns via EnergieCoöperatie Duurzaam Bovensmilde en omgeving (en een regenton ontvangen). NB De foto kunt u in hoge resolutie bekijken op www.wijzijnbovensmilde.nl.

Aanbevolen artikelen