Wat groeit er langs de vaart

Rozen worden al sinds duizenden jaren geteeld om hun schoonheid. In de oudheid gebeurde dat in China en Afrika. Ook de Grieken, Romeinen en Egyptenaren deden mee. Nederlanders vanaf ongeveer de 16de eeuw. Vroeger werden uitsluitend wilde rozensoorten gekweekt, met name Rosa gallica, die van nature zeer variabel van verschijning is. Hier kwam omstreeks 1800 verandering in met de invoering van de Rosa chinensis, die een langere bloeitijd had dan de tot dan toe bekende soorten. Er werden nieuwe variëteiten gekweekt die deze gunstige eigenschap overnamen en zo ontstonden de eerste hybriden.

Rosa is het Latijnse woord voor roos. De naam komt via het Griekse rodon van het Oudperzische wurdo, waar het doornstruik betekende. Voor de vroege christenen symboliseerde de rode roos de vijf wonden van Christus. Later werd de rode roos het symbool van het bloed der martelaren en werd zij een attribuut van Maria, de moeder van Jezus, en van de heilige Theresia van Lisieux. De rode roos in de gebalde vuist is heden ten dage het wereldwijde 1 mei-symbool en het socialisme. De rode roos als geschenk voor een geliefde staat symbool voor de liefde. Zonder meer onderstrepen al deze verschillende symbolische betekenissen de veelzijdigheid van de roos.

Rozenbottels
Wilde rozensoorten groeien op ruig terrein en zijn goed bestand tegen barre weersomstandigheden. Ook in Nederland komen diverse rozensoorten in het wild voor met name de hondsroos (Rosa canina), de egelantier (Rosa rubiginosa) en bovenal de duinroos (Rosa pimpinellifolia). Van rozenbottels van de wilde roos wordt jam gemaakt en in Zweden eet men ook rozenbottelsoep. Een recept is beschikbaar voor de liefhebber (mailtje aan duurzaambovensmilde@gmail.com). Rozenbottels zijn rijk aan vitamine C en bevatten verder ook vitamine A, B1 en B2. Voor dieren is de rozenbottel een goede vrucht om de winter mee door te komen. Rozenbottels zijn zelfs het voornaamste voedsel voor vogels, zoals de koperwiek en de kramsvogel, in de maanden december, januari en februari.

Dus laat zitten die bottels (tenzij u het niet kunt laten er soep of jam van te maken natuurlijk). De geur van de wilde roos is ongeëvenaard. Veel gekweekte soorten kunnen niet tippen aan de geur van de wilde. Nou ja, misschien toch een kwestie van smaak. Want er zijn gekweekte theerozen die ook wel een aangename geur verspreiden. Toch is de geur van de wilde roos mij het liefst. Wat heeft uw voorkeur?

Aanbevolen artikelen